Lerend netwerk 2024

De Academische Werkplaats De-Institutionalisering wil de kennisontwikkeling en –overdracht tussen stakeholders versterken. Het Lerend Netwerk is een reeks van events waarop inzichten uit procesbegeleiding en langdurig en praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek worden gedeeld tussen beleid, praktijk en wetenschap. Toekomstige, lopende en afgelopen onderzoekstrajecten kunnen zo innovatie en experiment stimuleren.

Wat is het lerend netwerk?

Het Lerend Netwerk is een formum waarop we, via een aantal events, samen reflecteren rond facetten van de-institutionalisering. Het lerend netwerk loopt in 2023, 2024 en 2025 en bestaat ondere andere uit:

  • plaatsbezoeken
  • inspiratie-, denk- en werksessies
  • sessies die open staan voor deelname van een brede groep
  • sessies waar diverse actoren gericht samenzitten. 

Sociaal ruimtelijke ecenario's voor zorg Atelierreeks 2024

De atelierreeks focust op een diepgaande terreinverkenning van sociaal-ruimtelijke opgaven in het zorglandschap. In het huidige tijdsgewricht heeft het streven naar deinstitutionalisering een hernieuwde impuls gekregen via de inzet op vermaatschappelijking in de diverse zorgwerkvelden.

De centrale vraag in de atelierreeks is hoe we omstandigheden kunnen creëren waarin ook niet-aaibare burgers tot hun recht en tot initiatief kunnen komen. Deze kwestie stelt bijzondere uitdagingen aan het institutioneel landschap en het bestaande patrimonium.

Nieuwe architectuur- en herontwikkelingsprojecten kunnen bestaande voorzieningen een nieuw elan geven. Deze tendens omvat tegelijk het risico dat nieuwe en zelfs trendy architectuur niet meer is dan een opsmukoperatie van verouderde opvattingen in de zorg. Het ruimtelijk karkas van het hospitaalmodel is historisch gezien nog steeds dominant en werkt in wisselwerking met zorgparadigma’s die autonomie en bewegingsvrijheid inperken voor een diversiteit van mensen. Een proces van de-institutionalisering kan er tegelijk in bestaan om geïsoleerde zorgomgevingen te transformeren naar een woon- en leefomgeving die een zekere va-et-viens mogelijk maakt. Het de-institutionaliseringsproces vraagt in dit geval zowel een herijking van de ruimtelijke configuratie als van het pedagogisch regime.

De reeks ateliers richt zich zowel tot opdrachtgevers in de zorg als architecten/stedenbouwkundigen. Elk van de ateliers gaat dieper in op vragen en uitdagingen die bij de herontwikkeling van woon- en leefomgevingen in de zorg aan bod komen, in relatie tot de diverse schaalniveaus waarvoor verschillende ontwerpexpertise van tel is.

Maps and Wander Lines – Traces Du Reseau De Fernand Deligny 1969-1979, Parijs, L’Arachnéen, 2013 © Editions L’Arachnéen Maps and Wander Lines – Traces Du Reseau De Fernand Deligny 1969-1979, Parijs, L’Arachnéen, 2013 © Editions L’Arachnéen

Bent u warm gemaakt en geïnteresseerd om op één van de volgende ateliers aan te sluiten, dan bent u meer dan welkom. We sluiten een atelier steeds af met een smakelijke lunch of feestelijke receptie. Inschrijven kan via:

de inschrijvingslink

 

Save the date voor het colloquium op vrijdag 18 oktober 2024, waarbij we de inzichten uit de ateliers ontsluiten!

Programma Lerend Netwerk 2024

Atelier 1 - Zorglandschap, 29 mei 2024

Voorbij de orde van de dag, een blik over de muur

Atelier 2 - Buurt, 17 mei 2024

Makelen met zorg en ruimte voorbij de kavel

Atelier 3 - Domein, 5 september 2024

Blijven verbeelden van de eigen werking en het patrimonium

Atelier 4 - Gebouw, 11 september 2024

De gestalte van het zorgparadigma

Atelier 5 - Woon- en leefruimte, 25 september 2024

De Inrichting en uitbouw van de nieuwe intstitutionele werking

Colloquium AWDI 2024 op vrijdag 18 oktober 2024

 

Verslagen: