Afscheid van Bouwmeester Leo Van Broeck Einde vierde Bouwmeestermandaat gevierd ‘in intieme kring’

Op 30 juni liep het mandaat van Bouwmeester Leo Van Broeck ten einde. Leo nam medio 2016 het ambt over van toenmalig waarnemend Bouwmeester Stefan Devoldere. Hij geeft na vier intense jaren de fakkel door aan Erik Wieërs, die vorige vrijdag door de Vlaamse Regering werd aangesteld als nieuwe Vlaamse Bouwmeester. Het Team dankt Leo hartelijk voor vier jaren van vruchtbare samenwerking.

Het afscheid van Leo Van Broeck werd op dinsdag 30 juni in het Atelier Bouwmeester gevierd ‘in intieme kring’. Vanwege de coronamaatregelen kon het immers geen aanleiding vormen voor een publiek evenement, zoals aanvankelijk was gepland. De omstandigheden beletten ons echter niet er een bijzondere dag van te maken. Bij wijze van afscheidsgeschenk nodigde het team Maud Vanhauwaert* uit een gelegenheidsgedicht te schrijven, geïnspireerd door Leo’s discours en publieke persona. De verzen werden door de auteur live gebracht in het Atelier. In samenwerking met vormgever Jelle Jespers vonden ze ook hun neerslag in een grafische interventie op een van de ramen van het Atelier, een gedrukte editie en een uniek houten foedraal (een ambachtelijk hoogstandje van Vincent De Roover - de furniturist), waarin het eerste exemplaar van het Bouwmeester Rapport 2016-2019 aan Leo werd overhandigd.

Met deze derde editie van het Bouwmeester Rapport blikken we terug op de werking van het bouwmeesterschap tijdens vier vruchtbare jaren. Eerstdaags zal het lijvige en rijk geïllustreerde boek voor iedereen beschikbaar zijn. U kan het dan bij ons bestellen en/of online consulteren. Hou hiervoor deze nieuwsbrief in de gaten! Inmiddels dankt het team Leo nogmaals voor de unieke manier waarop hij als Bouwmeester zijn onvermoeibare inzet en koppige gedrevenheid wist te paren aan toegankelijkheid en een onverwoestbaar gevoel voor humor.

*Voor haar poëziedebuut Ik ben mogelijk (2011, uitgeverij Querido) kreeg Maud Vanhauwaert de Vrouw Debuut Prijs, voor haar bundel Wij zijn evenwijdig_ (2014, Querido) de Hughues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck- wedstrijd. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Ze werd aangesteld tot ereburger van de stad Veurne en was in 2018-2019 stadsdichter van Antwerpen. Dit voorjaar verscheen bij Das Mag haar nieuwe boek Het stad in mij, eveneens vormgegeven door Jelle Jespers.

Gedicht voor Leo Van Broeck bij het afscheid van zijn mandaat

 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

I proudly present.. Ik kreeg de vraag om een gedicht te maken voor aftredend bouwmeester Leo van Broeck. Samen met vormgever Jelle Jespers en furniturist Vincent de Roover maakte ik dit foedraal (waarin het bouwmeesterrapport past). Aan de achterkant staat het hele gedicht, aan de voorkant twee regels die je door een wissel van perspectief kunt lezen. Van Broeck probeerde de verkaveling van het Vlaamse landschap tegen te gaan. Als lezer word je uitgenodigd te harken in het verhakkelde landschap van letters. Het was me een bijzonder grote eer een gedicht te mogen maken voor van Broeck (die ons door de stad de bomen weer liet zien), en te mogen samenwerken met topvormgever Jelle en topvakman Vincent

Een bericht gedeeld door Maud Vanhauwaert (@maudvanhauwaert) op 1 Jul 2020 om 9:45 (PDT)