Herbestemming Kerken : Urbain Architectencollectief – STUDIOBONT – Callebaut architecten SmallTalk 42

Het Projectbureau Herbestemming Kerken coördineert en begeleidt in Vlaanderen momenteel 120 ruimtelijke haalbaarheidsonderzoeken. Zes ontwerpteams – hiertoe geselecteerd via de Vlaamse Bouwmeester – hebben ondertussen heel wat inzichten verworven. In een reeks SmallTalks delen we deze ervaringen met geïnteresseerde ontwerpers en andere actoren, betrokken bij de toekomst van de parochiekerken.

Programma 14 september 2021

  • Toelichting en reflectie door Erik Wieërs, Vlaams Bouwmeester
  • Ervaringen en reflecties vanuit de haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd door het ontwerpteam Urbain Architectencollectief – STUDIOBONT – Callebaut architecten

De toekomst van de parochiekerken in Vlaanderen komt steeds meer op beleids- en bestuursagenda’s. De uitdaging is dan ook groot. De kerken worden steeds minder vaak gebruikt voor de eredienst, en door een kleiner aantal deelnemers. Overal schrijven kerkfabrieken en gemeentebesturen aan toekomstvisies voor de kerken op hun grondgebied. Voor veel kerkgebouwen wordt ook reeds een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd voor een concreet toekomstig gebruik. 

Deze SmallTalk maakt deel uit van de reeks Herbestemming Kerken, gespreid over het voorjaar 2020 en najaar van 2021 met telkens drie lezingen. Naast de presentatie van concrete cases komt ook de beleidscontext waarin deze ontwikkelingen zich voordoen, aan bod.

Agenda najaar 2021

14 september 2021

Urbain Architectencollectief – STUDIOBONT – Callebaut architecten

9 november 2021

Studio Open Kerken (RE-ST / TRANS / Petillon Ceuppens / endeavour / dr. Roel De Ridder) - Bekijk

1 december 2021

Origin – Collectief Noord – UAntwerpen - Bekijk

 

De lezingen starten telkens om 19u30 en worden omstreeks 21u afgerond

Het Projectbureau is een initiatief van meerdere partners: de VVSG, het Kenniscentrum Vlaamse Steden, Vlinter, CRKC – PARCUM, de Agentschappen Onroerend Erfgoed en Binnenlands Bestuur en hun respectievelijke voogdijministers Diependaele en Somers, en de Vlaamse Bouwmeester.

Gelet op de geldende coronamaatregelen in Brussel, wordt het aantal aanwezigen beperkt tot 50 personen. Omdat we niet overal de afstandsregels strikt kunnen naleven, vragen we een mondmasker op te zetten.

Date
14 September 2021 19u30

Reservatie verplicht
Deelname is gratis, inschrijven via het formulier

Plaats
Atelier Bouwmeester
Galerij Ravenstein 54-59
1000 Brussel
Map