Herbestemming Kerken : Origin – Collectief Noord – UAntwerpen SmallTalk 43

Deze SmallTalk wordt wegens onvoorziene omstandigheden uitgesteld. We zoeken een nieuwe datum. Personen die reeds inschreven, worden verwittigd.

Het Projectbureau Herbestemming Kerken coördineert en begeleidt in Vlaanderen momenteel 120 ruimtelijke haalbaarheidsonderzoeken. Zes ontwerpteams – hiertoe geselecteerd via de Vlaamse Bouwmeester – hebben ondertussen heel wat inzichten verworven. In een reeks SmallTalks delen we deze ervaringen met geïnteresseerde ontwerpers en andere actoren, betrokken bij de toekomst van de parochiekerken.

Programma (datum wordt nog bevestigd)

  • Korte situering door het Agentschap Binnenlands Bestuur: context en wettelijk kader voor de toekomst van parochiekerken
  • Ervaringen en reflecties vanuit de haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd door het ontwerpteam Origin – Collectief Noord – UAntwerpen

De toekomst van de parochiekerken in Vlaanderen komt steeds meer op beleids- en bestuursagenda’s. De uitdaging is dan ook groot. De kerken worden steeds minder vaak gebruikt voor de eredienst, en door een kleiner aantal deelnemers. Overal schrijven kerkfabrieken en gemeentebesturen aan toekomstvisies voor de kerken op hun grondgebied. Voor veel kerkgebouwen wordt ook reeds een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd voor een concreet toekomstig gebruik.

Deze SmallTalk maakt deel uit van de reeks Herbestemming Kerken, gespreid over het voorjaar 2020 en najaar van 2021 met telkens drie lezingen. Naast de presentatie van concrete cases komt ook de beleidscontext waarin deze ontwikkelingen zich voordoen, aan bod.

Agenda najaar 2021

14 september 2021

Urbain Architectencollectief – STUDIOBONT – Callebaut architecten

XX oktober 2021

Origin – Collectief Noord – UAntwerpen

9 november 2021

Studio Open Kerken (RE-ST / TRANS / Petillon Ceuppens / endeavour / dr. Roel De Ridder)

 

De lezingen starten telkens om 19u30 en worden omstreeks 21u afgerond.

 

Het Projectbureau is een initiatief van meerdere partners: de VVSG, het Kenniscentrum Vlaamse Steden, Vlinter, CRKC – PARCUM, de Agentschappen Onroerend Erfgoed en Binnenlands Bestuur en hun respectievelijke voogdijministers Diependaele en Somers, en de Vlaamse Bouwmeester.

Gelet op de geldende coronamaatregelen in Brussel, wordt het aantal aanwezigen beperkt tot 40 personen. Omdat we niet overal de afstandsregels strikt kunnen naleven, vragen we een mondmasker op te zetten.

Datum

Reservatie verplicht
Deelname is gratis, inschrijven via het formulier

Plaats
Atelier Bouwmeester
Ravensteingalerij 54-59
1000 Brussel
Map