Laureaten Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2023 bekendgemaakt

Op donderdag 15 juni 2023 werden in het Atelier Bouwmeester in Brussel de genomineerden en laureaten van de Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2023 bekendgemaakt. Van de zes genomineerden werden de gemeente Wevelgem, sogent, Stad Kortrijk en Kunst in de Stad (Stad Antwerpen) als laureaten geselecteerd. Alle vier tonen ze met hun projecten hoe ze als publieke opdrachtgever op een verantwoordelijke en vooruitstrevende manier een antwoord bieden op de noden van vandaag en inzetten op de doelstellingen van morgen.

De Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap erkent publieke en semipublieke bouwheren die door hun aanpak en zin voor vernieuwing tonen dat ze kwaliteit en duurzaamheid vooropstellen. De prijs, voorheen de ‘Prijs Bouwheer’ en ‘Prijs Bouwmeester’, wordt voor de twaalfde keer uitgereikt.

Er konden projecten worden ingediend in de categorieën ‘Masterplan’, ‘Architectuur’ en ‘Kunst in opdracht’. Een deskundige jury, bestaande uit Marleen Goethals (docent Universiteit Antwerpen), Tine Van herck (PTArchitecten, docent KULeuven), Els Demeestere (Provincie West-Vlaanderen) en Els Silvrants-Barclay (curator, docent ETH Zurich) beoordeelde 23 inzendingen op hun opdrachtformulering, het procesverloop en de kwaliteitsbewaking van het eindresultaat. De jury stelde een shortlist van projecten samen en duidde na de plaatsbezoeken zes genomineerden aan. Alle zes werden door de jury als voorbeeldig beoordeeld en krijgen met deze nominatie dus een erkenning. Uiteindelijk duidde de jury vier laureaten aan: de gemeente Wevelgem voor het masterplan voor Campus Deken Jonckheere in Wevelgem, sogent voor het masterplan Oude Dokken, Stad Kortrijk voor het ontmoetingscentrum en de Sint-Corneliuskerk in Aalbeke en Kunst in de Stad van Stad Antwerpen voor de kunstwerken Mimesis van Lili Dujourie en The Long Hand van Sammy Baloji.

Bij deze editie prees de jury bouwheren die inzetten op onder andere hergebruik en herbestemming, op het ontwikkelen van duurzame relaties met de vele belanghebbenden, het creëren van samenwerkingen, het inspelen op opportuniteiten en het verhogen van de maatschappelijke waarde van hun project.

Laureaten:

  • Stad Kortrijk - Ontmoetingscentrum en Sint-Corneliuskerk te Aalbeke
  • Gemeente Wevelgem - Campus Deken Jonckheere te Wevelgem (Masterplan)
  • Sogent - Oude Dokken te Gent (Masterplan)
  • Kunst in de Stad – Mimesis en The Long Hand te Antwerpen (Kunst in opdracht)

Overige genomineerden:

  • Coda vzw - CODA te Wuustwezel (Architectuur)
  • Sogent - Renovatie Wintercircus te Gent (Architectuur)

Alle genomineerden en laureaten krijgen een studiereis aangeboden in 2024. De laureaten van elke categorie ontvingen een kunstwerk, Bouwerkrans - Prijs Wivina Demeester, gerealiseerd door de Belgische kunstenaar Liesbeth Henderickx. Deze editie werd voorbereid en georganiseerd in samenwerking met het Platform Kunst in Opdracht (Departement Cultuur, Jeugd en Media).

Groepsfoto Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2023

Meer info

Bekijk de projectfiches van de genomineerden en de filmpjes over de laureaten

 

webpagina Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap

 

Download het persbericht

 

Bouwerskrans Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2023

 

close-up toegangsdeur Atelier Bouwmeester in Brussel