Bouwmeester Scan Sint-Truiden Bouwmeester Scan Sint-Truiden

Bouwmeester Scan Sint-Truiden

Situering van de gemeente

Grootste gemeente van Limburg 

Sint-Truiden maakt deel uit van de euroregio Maas-Rijn (EMR). Ze ligt op de rand van de provincie Limburg en grenst aan Vlaams Brabant. De naburige gemeentes zijn Landen, Zoutleeuw, Nieuwekerken, Alken, Wellen, Borgloon, Heers, Geetbets en Gingelom. Ze is met 10.690 ha de grootste gemeente van de provincie Limburg. 

Sint-Truiden behoort tot het werkingsgebied van intercommunales Cipal en Limburg.net (afval). De stad behoort tot het regionaal landschap Haspengouw en Voeren. Hiermee gaat ze voor de komende zes jaar een nauwe samenwerking aan rond landschapsbeheer, biodiversiteit, natuurrecreatie en waterbeheer. 

In het Demerbekken, op de overgang tussen Vochtig en Droog Haspengouw 

De gemeente bevindt zich op de overgang tussen Vochtig Haspengouw (kleiige ondergrond) en Droog Haspengouw (meer drainerende ondergrond). De topografie van Haspengouw is golvend. Het landschap van vochtig Haspengouw is eerder gesloten (bomenrijen en boomgaarden), heeft een hoge watertafel waardoor makkelijk erosieproblemen ontstaan. Droog Haspengouw heeft een meer open karakter en een lage watertafel. 

Goed bereikbaar 

Sint-Truiden ligt in het midden van de autosnelwegen Brussel-Aken (E40), Antwerpen-Hasselt-Luik (E313) en Brussel-Luik (E40). De verbinding hiermee gebeurt door de gewestwegen naar Tienen en Luik (N3) en de expresweg naar Hasselt (N80). Sint-Truiden is ook een stop op de hoofdspoorlijn van Limburg (Brussel- Landen-Sint-Truiden-Hasselt-Genk). 

Situering binnen Vlaanderen en vergelijking met de gemiddelde structuurondersteunende stad. 

Sint-Truiden kan worden omschreven als ‘kleine stad met centrumfunctie en economische activiteit’ (Belfius-classificatie) of ‘structuurondersteunende stad’ (VRIND-classificatie). Een structuurondersteunende stad karakteriseert zich t.o.v. de rest van Vlaanderen door een hoog voetgangers – en fietsgebruik en een relatief lage hoevelheid open ruimte per inwoner (zie spider, p. 8). 

In Sint-Truiden ligt het fietsgebruik gevoelig lager, maar het voetgangersgebruik hoger dan de Vlaamse middenmoot. Daarnaast wordt er veel minder gebruik gemaakt van het openbaar vervoer dan gemiddeld in Vlaanderen. 

Tenslotte is de Truienaar gemiddeld gezien slechter af op het gebied van de hoeveelheid biologisch waardevol groen. Een inwoner van de Truiense gemeente mag dan misschien niet veel waardevol groen hebben, over open ruimte beschikt hij of zij wel even veel als de gemiddelde Vlaming. 

Bouwmeester Scan Sint-Truiden Stadsbestuur Sint-Truiden

De stad Sint-Truiden is 107,12 km² groot en telde 40.557 inwoners in 2021.

ontwerpteam

PTA, TRAJECT, M_TECH

Eindrapport

Lees het eindrapportBouwmeester Scan stad Sint-Truiden