Bouwmeester Scan Langemark-Poelkapelle

Situering van de gemeente

De gemeente Langemark-Poelkapelle (7950 inwoners) bestaat uit drie deelgemeenten (Langemark, Poelkapelle en Bikschote) en twee kleinere kernen (Sint-Juliaan en Madonna). In 1971 fusioneerde Bikschote met Langemark en zes jaar later ontstond de fusiegemeente Langemark-Poelkapelle. Historisch vormde Langemark in de 13e eeuw een belangrijk lakenproductiecentrum. Het had een prestedelijke structuur met een opperhof en een neerhof. Deze oude structuur is volledig verwoest tijdens WOI. Poelkapelle was oorspronkelijk een straatdorp, gelegen op de weg naar Brugge. Na de totale verwoesting in 1917 werd het wegennet grondig herwerkt en werd op de plaats van de dorpskern een vijfpunt gecreëerd met in de onmiddellijke omgeving een rechthoekig dorpsplein.

De sporen van de Eerste Wereldoorlog zijn zowel in de structuren van de gemeenten, maar ook in de talrijke kerkhoven, oorlogsmonumenten en de wederopbouwarchitectuur aanwezig.

De landbouw heeft in Langemark-Poelkapelle een belangrijke structurerende functie voor de open ruimte (en het vrijwaren hiervan). Door zijn geomorfologische ligging in de vruchtbare zandleemstreek is de gemeente historisch steeds een landbouwgemeente geweest.

De autosnelweg A19 (Kortrijk-Ieper) loopt langs en doorkruist de zuidelijke grens van het grondgebied van de gemeente. Via de N313 is Langemark-Poelkapelle er direct mee verbonden door het vlakbij gelegen op- en afrittencomplex dat nu tevens het einde van de autoweg vormt en zich ten zuidwesten van de gemeentegrens bevindt.

Bouwmeester Scan Langemark-Poelkapelle Gemeentebestuur Langemark-Poelkapelle

De gemeente Langemark-Poelkapelle is 52,53 km² groot en telde 7.920 inwoners in 2018.

Ontwerpteam

Maat Ontwerpers, Voorland, Tractebel, Michiel Dehaene, Kobe Boussauw, Hans Leinfelder, Geert Haentjens

Eindrapport

Lees het eindrapportCover eindrapport Bouwmeester Scan Langemark-Poelkapelle