Bouwmeester gids SAMEN WONEN ONTWERPEN Het recente archief van de Vlaamse Bouwmeester als inspiratiebron

Met de bouwshift trekt de Vlaamse overheid resoluut de kaart van kernversterking en verdichting. Willen we een aantal maatschappelijke en ecologische uitdagingen het hoofd bieden, dan zullen we in de toekomst dichter bij elkaar moeten wonen, nabij voorzieningen en knooppunten van openbaar vervoer. Dat vergt een mentaliteitsverandering én een meer collectieve aanpak van het woonvraagstuk. Ontwerpers kunnen er mee voor zorgen dat deze kentering iets wordt om naar uit te kijken. Het collectieve wonen hoeft immers geen verlies aan woonkwaliteit te betekenen, maar biedt net kansen om nieuwe modellen te ontwikkelen en individuele verwachtingen te overtreffen. 

De voorbije jaren heeft het Team Vlaams Bouwmeester geregeld ontwerpprocessen begeleid waarin dit nieuwe wonen aan de orde is. Ze spelen zich af in zowel stedelijke als suburbane context, en op verschillende schaalniveaus: van de architectuur en inrichting van gebouwen over de (her)aanleg van woonwijken tot en met landschapsontwerp. Wonen doe je immers niet alleen in een huis of appartement, maar in een omgeving. In dit boek laten we u, van Oostende over Kontich-Kazerne tot Genk, van Verrebroek tot Heverlee – een selectie van negentien projecten ontdekken, in de overtuiging dat ze inspiratie zullen leveren voor de realisatie van een toekomstbestendig woonlandschap in Vlaanderen. Het boek omvat tevens een aantal essays waarin experten ingaan op specifieke aspecten van de problematiek.

redactie Pieter T’Jonck
tekstbijdragen Rudi Laermans, Glenn Lyppens, Anne Malliet en Erik Wieërs
ontwerpwerk WIT architecten, 1010 Architecture Urbanism, Metapolis Architects, Omgeving, UAU collectiv, Delva Architects, Plusoffice architects, Office KGVDS, agmen, Studio Thomas Willemse, Collectief Noord, Atelier Arne Deruyter, BRUT, 51N4E, ectv, Charles de Muynck, Elisabeth De Clercq, De Vylder-Vinck-Taillieu, Studio Jan Vermeulen/Tom Thys Architecten, Sergison Bates Architects, De Smet Vermeulen architecten en anderen
boek Paperback 160 blzn., NL
Vormgeving Ward Heirwegh
ISBN 9789040304552