Open Oproep 3501 Podiumkunstensite in de kijker in Leuven Tentoonstelling in Anatomisch Theater van 9 juni tot en met 23 juni 2022

Stad & Architectuur, Stad Leuven en het Team Vlaams Bouwmeester sloegen de handen in elkaar voor de organisatie van deze tentoonstelling met bijbehorend debat. Ze bieden een unieke inkijk in het proces van de Open Oproep voor het ontwerp van de Leuvense Podiumkunstensite, een opdracht die werd toevertrouwd aan het team rond Sergison Bates architects. De expositie is gebaseerd op de reizende tentoonstelling ‘Open Oproep: 20 jaar architectuur in publieke opdracht’.

Het wedstrijdproces voor het ontwerp van de Podiumkunstensite toont dat de Open Oproep ook voor een slagkrachtige en ervaren openbare opdrachtgever als de stad Leuven een meerwaarde kan bieden. Bij deze Open Oproep werd geopteerd voor een uniek tweefasenverloop: vijf geselecteerde ontwerpteams gaven eerst hun visie op de ontwikkeling van de hele site, en vervolgens werkten drie teams hun voorstel voor het podiumkunstengebouw verder uit.

Aan de hand van beeldmateriaal en archiefdocumenten laat de tentoonstelling u kennismaken met het ontwerpend onderzoek en de zoektocht naar een ontwerpteam voor dit project. De reconstructie van het traject laat op een toegankelijke manier zien hoe de Open Oproep werkt, welke diversiteit aan voorstellen de Open Oproep oplevert en welke sleutels worden gehanteerd om de opdrachtgevers in hun kwaliteitsstreven te ondersteunen.

Debat

Op zondag 12 juni discussieert een panel van betrokkenen over het plannings-, wedstrijd- en ontwerpproces voor de Podiumkunstensite. Wat is het belang van een goed proces, welke lessen werden geleerd en hoe vertaalt zich dit in architectuurkwaliteit? In het kader van de publieksdag ‘Benedenstad op Zondag’ gaat moderator Joris Scheers (voorzitter gecoro) in gesprek met Leo Van Broeck (voormalig Vlaams Bouwmeester), Anne Malliet (projectverantwoordelijke Team Vlaams Bouwmeester), Mark Tuff (Sergison Bates architects), Liesbet Veroeveren (directeur Gebouwen stad Leuven), Karen Landuydt (projectcoördinator stad Leuven) en Maarten Van Den Driessche (curator UGent).

De tentoonstelling is een initiatief van het Team Vlaams Bouwmeester en van Stad en Architectuur. Ze is gebaseerd op de reizende tentoonstelling ‘Open Oproep: 20 jaar architectuur in publieke opdracht’ en werd gerealiseerd door de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent, in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut, en met steun van de stad Leuven en de Vlaamse overheid.

Logo Vlaams Bouwmeester, Vlaanderen, UGent, Vlaams Architectuurinstituut, stad Leuven en Stad en Architectuur

Tafereel Open Oproep expo met De Podiumkunstensite Leuven

Tentoonstelling

CURATOREN Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche

WANNEER 09.06 t/m 23.06.2022

WAAR Anatomisch Theater, Minderbroedersstraat 50, Leuven. Het gebouw is niet toegankelijk voor personen met een rolstoel.

OPENINGSTIJDEN di-wo-vr-za-zo 14u-18u / do 14u-21u / ma gesloten

TOEGANG gratis

INFO stad en architectuur vzw, info@stadenarchitectuur.be, www.stadenarchitectuur.be

 

Debat

Meer info