BWMSTR Label 031 Groene speeldorpen ©Elise Candry

BWMSTR Label 031 Groene speeldorpen

BOS+, Endeavour en Kind & Samenleving willen een visie en strategie ontwikkelen rond groene speelruimtes in dorpskernen. Zo willen ze ervoor zorgen dat kinderen en jongeren meer buiten spelen in het groen. Naast de meerwaarde voor alle bewoners is het versterken van het lokale groenblauwe weefsel zeer relevant in de strijd tegen de biodiversiteits- en klimaatcrisis.

Er is al jarenlang duidelijk een ‘buitenspeeltekort’ bij kinderen en jongeren, en daarmee samenhangend een tekort aan contact met groen, met alle gevolgen van dien. Dit komt door allerlei maatschappelijke tendensen zoals de toenemende digitalisering, de geringere bewegingsvrijheid voor kinderen... De ruimte in Vlaanderen staat ook heel erg onder druk, allerlei invullingen zoeken een plek. Groene speelruimte bungelt daar op de prioriteitenlijst eerder onderaan. Groene speelruimte is een breed begrip. Het gaat om duidelijk speelgroen zoals ingerichte speelpleinen, maar minstens even belangrijk zijn de informele speel- en hangplekken en de verbindingen ertussen. Die informele plekken zijn vaak (tijdelijk) onbestemde stukjes grasveld of bos. Die moeten er in dichtbevolkte wijken meestal het eerst aan geloven.

Om groene speelruimte weer letterlijke op de kaart te zetten, wil het team aan de slag in drie wijken van gemeentes in de regio Kempen-Maasland: Bree, Hamont-Achel en Pelt. De ontwerpers ontwikkelen voor elke gemeente een visie rond speelgroen met concrete verbeterpunten voor de in kaart gebrachte projectlocatie. Het is de bedoeling dat de drie gemeenten fungeren als pilootprojecten, ter inspiratie van andere lokale overheden.

BWMSTR Label 031 Groene speeldorpen BOS+, Kind & Samenleving en Endeavour

Projectvoorstel

Lees het projectvoorstel