Festival van de architectuur

Het Vlaams Architectuurinstituut organiseert het tweede Festival van de architectuur (F/a). Na een succesvolle eerste editie in Antwerpen, strijkt het F/a dit jaar neer in Gent. Met het thema ‘Verbind de stad!’ worden een week lang via tal van activiteiten architectuur in de kijker gezet. Het Team Vlaams Bouwmeester levert volgende bijdragen:

Lezing | Open Oproep. 20 jaar architectuur in publieke opdracht In VANDENHOVE Gent, op 25 september 2019 om 19u

Om de twintigste verjaardag van Open Oproep te vieren, blikt een unieke tentoonstelling terug op zijn boeiende geschiedenis. De curatoren van de tentoonstelling ’Open Oproep. 20 jaar architectuur in publieke opdracht’, Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche, lichten de opzet van de tentoonstelling toe.

Reizende tentoonstelling | Open Oproep. 20 jaar architectuur in publieke opdracht In VANDENHOVE Gent, van 20 september t/m 31 oktober 2019

In het kader van de viering van 20 jaar bouwmeesterschap neemt het Team Vlaams Bouwmeester het initiatief voor een reizende tentoonstelling over zijn oudste en best gekende instrument: de Open Oproep. De tentoonstelling, gerealiseerd door de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw UGent, is vanaf 20 september in een eerste versie te zien in het VANDENHOVE Centrum voor Architectuur en Kunst in Gent.

Labo & Lezing | De stad: weg van water? Op maandag 23 september 2019

Water verbindt de stad, letterlijk. Het zijn belangrijke routes in de stad, voor alle mobiliteit, en vormen vaak een bron van ruimtelijke kwaliteit. Toch zijn de stadsbewoners niet altijd verbonden met het water in de stad. In deze inspiratiesessie buigt het collectief rond het BWMSTR-label ‘Weg van water’ zich over de vraag hoe kunnen we burgers beter betrekken bij de stedelijke wateropgaven. En welke rol kan burgerwetenschap hier in spelen? Hoe maken we de stadsbewoner opnieuw ‘weg van water’?

Lezing

Vanuit deze invalshoek nodigt het collectief rond het BWMSTR-label ‘weg van water’ twee water-ontwerpers uit. Twee ontwerpbureaus die het natuurlijk systeem als uitgangspunt nemen en vervolgens er op een hele andere manier mee aan de slag gaan. Er werd hen gevraagd om hun lezing op te bouwen rond de vraag: ‘Hoe kan het ecosysteem stedelijke waterlopen een kwalitatieve stedelijke ruimte bieden die mensen samenbrengt?’.

Labo

Voorafgaand aan de lezing wordt een labo georganiseerd. Hierin komen drie sprekers getuigen en worden de deelnemers verzameld rond drie tafels op zoek naar nieuwe coalities, wederzijdse inspiratie en kruisbestuiving

Bezoek enkele Open Oproep projecten op de Dag van de Architectuur D/a

Op zondag 22 september breidt het Festival van de architectuur voor een dag uit van Gent naar Vlaanderen en Brussel. Tijdens de Dag van de architectuur (D/a) openen meer dan 100 verbindende gebouwen en ontwerpbureaus hun deuren, waaronder vele Open Oproep projecten

Altijd al willen weten wat zich achter de gevel bevindt van dat ene huis? Grijp je kans en wandel binnen in een van de privéwoningen, scholen, zorgvoorzieningen en bedrijven die uitzonderlijk toegankelijk zijn voor publiek. Kinderen kunnen zich ter plekke uitleven met het doe-boekje en ontdekken zo architectuur op hun maat.

 

 

Bekijk het volledige programma van het Festival van de architectuur

Architectuur verbindt niet alleen gebouwen en functies, maar ook mensen. Met dit statement als uitgangspunt vulden we de tweede editie van het Festival van de architectuur.

Architectuur verbindt ons allemaal.