Pedro Cabrita Reis in gesprek met Eva González-Sancho - over ‘Looking at Silence’ Small Talk 9

De Prijs Bouwmeester bekroont publieke en semipublieke bouwheren die kwaliteit hoog in het vaandel dragen. In de categorie ‘Kunst in opdracht’ werd dit jaar de intergemeentelijke vereniging voor crematoriumbeheer Psilon laureaat voor 'Looking at Silence', een kunstwerk van Pedro Cabrita Reis in het nieuwe crematorium van Kortrijk. Naar aanleiding van de toekenning van de Prijs Bouwmeester gaat kunstenaar Pedro Cabrita Reis in gesprek met tentoonstellingsmaker Eva González-Sancho.

Pedro Cabrita Reis (°1956, Lissabon) begon zijn kunstenaarsloopbaan in het midden van de jaren tachtig. Belangrijke thema’s in zijn oeuvre zijn constructie, ruimte en territorium. Hij maakt gebruik van bouwelementen en combineert ze met industriële materialen, neonverlichting of baksteen. Zo ontwikkelde hij een vernieuwende, abstracte beeldtaal die de gangbare kunstopvattingen uitdaagt. In zijn voorstel voor het crematorium van Kortrijk gaf de kunstenaar op radicale wijze vorm aan de contradictorische ervaring van sereniteit én ongemak die een bezoek aan een dergelijke plek oproept.

Eva González-Sancho (°1970, Madrid) is tentoonstellingsmaker. Ze woont en werkt in Frankrijk. In het verleden was zij directrice van de FRAC Bourgogne (Fonds Régional d’Art Contemporain) in Dijon en bezieler van Etablissement d’en Face in Brussel. Haar interesse is altijd uitgegaan naar hedendaagse vraagstellingen die verband houden met de openbare ruimte, alsook de perceptie en de functie van de ruimte in tentoonstellingsprojecten. In 2004 nodigde zij Pedro Cabrita Reis uit om voor de FRAC Bourgogne een nieuwe installatie te ontwerpen.

Small Talk 09 - Looking at silince - (c)Stijn Bollaert