#1 Debatavond 'Woonwensen' Publieksavonden 'Voorbij de verkavelingsdroom'

Het Team Vlaams Bouwmeester organiseert in het kader van de IABR_2018+2020 The Missing Link en You Are Here een reeks publieksavonden rond de ontwikkeling van een nieuw woonlandschap. De reeks start met een vertoning van de film ‘Plannen voor plaats’, gevolgd door een debat over woonwensen. In ‘Plannen voor plaats’ nemen Nic Balthazar en Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck de kijker mee op een tocht door Vlaanderen, op zoek naar vernieuwende ruimtelijke projecten en frisse ideeën over de inrichting van onze leefomgeving. Aansluitend volgt een debat over ‘woonwensen’ met Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck , Ruth Soenen (Simply Community), Pascal De Decker (KULeuven) en moderator Els Vervloesem (Architecture Workroom Brussels).

De suburbane wijk wordt in architectuurmiddens als monotoon, ecologisch niet-verantwoord, sociaal te conformistisch en banaal omschreven. Hoe echter dag in dag uit geleefd wordt in deze wijken, vormt nog al te vaak een blinde vlek. Zonder een breder draagvlak te creëren, zullen de ecologische, sociale en ruimtelijke uitdagingen in dit type wijken niet succesvol aangepakt kunnen worden en enkel leiden tot polarisatie tussen sociale groepen met verschillende woonidealen.

Het ontwerpend onderzoek over ontsnippering, verdichting en kernversterking in Vlaamse steden en dorpen door Bovenbouw – Labo S – Kris Delanghe (strategische herontwikkeling van stedelijke verkavelingen), De Smet Vermeulen architecten (grootschalig collectief wonen in stedelijke context) en Schenk Hattori Architecture Atelier (duurzame dorpskernversterking) zijn die avond te bezichtigen in de tentoonstelling ‘You Are Here’.

Debatavond 'Woonwensen' Publieksavonden 'Voorbij de verkavelingsdroom'

Debatavond 'Woonwensen' Publieksavonden 'Voorbij de verkavelingsdroom'

Debatavond 'Woonwensen' Publieksavonden 'Voorbij de verkavelingsdroom'