Vlaamse regering keurt vernieuwd en versterkt Bouwmeesterschap goed Onafhankelijk, transversaal en met een breed draagvlak

Op vrijdag 19 juni 2015 keurde de Vlaamse regering, op voorstel van minister-president Geert Bourgeois, de conceptnota voor het vernieuwd Vlaams Bouwmeesterschap goed. Deze nota beschrijft de centrale missie en taakstelling van de Vlaams Bouwmeester en haar/zijn team, en omvat ook de krachtlijnen voor het functieprofiel en de selectieprocedure voor de volgende Bouwmeester. Op basis hiervan zal na de zomer een oproep tot kandidaatstelling worden gelanceerd.

In het begin van 2015 werd zoals bepaald in het Vlaamse regeerakkoord een brede bevraging georganiseerd over de missie en werking van het Vlaams Bouwmeesterschap. Diepte-interviews en rondetafels met relevante stakeholders, gaande van overheden op diverse bestuursniveaus, architectenverenigingen, projectontwikkelaars, studiebureaus, academici, enz. brachten nieuwe inzichten die zijn verwerkt in de nota voor een hernieuwd bouwmeesterschap.

De missie van het bouwmeesterschap wordt daarin als volgt omschreven:

“Het bouwmeesterschap heeft als doel het bevorderen van de architectuurkwaliteit van de gebouwde omgeving, opgevat als een synthese van kwaliteiten op het vlak van stedenbouwkundige omgeving, gebruik en beleving, beeldwaarde, bouwtechniek, energie- en kostenbeheer, enz. Deze inzet wordt  geconcretiseerd in de begeleiding van opdrachtgevers bij publieke en publiek-private projecten op het vlak van het ontwerpen en realiseren van gebouwen, publieke ruimte, landschap en infrastructuur, en dit steeds in relatie tot de veranderende maatschappelijke uitdagingen en vanuit een transversaal perspectief van samenwerking met de betrokken actoren en sectoren.”

De begeleiding van publieke bouwheren, vooral in de conceptfase,  blijft een kerntaak, waarbij de nadruk wordt gelegd op de begeleidende, inspirerende en ondersteunende rol van het bouwmeesterschap.

Daarnaast draagt de Vlaams Bouwmeester bij tot visievorming en reflectie, met de focus op de mogelijkheden die worden geboden door kwaliteitsvol ontwerpen en bouwen en op transversale (interdisciplinaire en intersectorale) initiatieven. Als bruggenbouwer werkt de Vlaams Bouwmeester in overleg met alle betrokken sectoren en actoren vanuit zowel het werkveld als de overheid. Het thema ‘kunst in opdracht’ maakt geen deel meer uit van de taakstelling van het bouwmeesterschap  en zal worden opgenomen binnen het departement Cultuur, Jeugd en Media.

Vanuit zijn onafhankelijke en transversale rol, wordt het Team Vlaams Bouwmeester voortaan ondergebracht bij het departement Kanselarij en Bestuur, onder de politieke verantwoordelijkheid van de minister-president. De Vlaams Bouwmeester wordt aangesteld als adviseur van de volledige Vlaamse regering, en zal worden bijgestaan door een vierkoppige expertengroep. De expertengroep komt een aantal keer per jaar samen en versterkt als klankbord de Vlaams Bouwmeester vanuit specifieke aanvullende disciplines.

Gezien de ruime opdracht, zal de nieuwe Vlaams Bouwmeester in principe voltijds aangesteld worden. Aangezien zij/hij  vooral een rol moet spelen als begeleider, ondersteuner en bruggenbouwer, is de Vlaamse regering op zoek naar een architect die algemene erkenning geniet voor haar/zijn deskundigheid binnen het werkveld, en daarnaast ook beschikt over uitstekende communicatieve- en sociale vaardigheden.

De procedure voor de aanstelling van de nieuwe Bouwmeester zal in het najaar van start gaan.

Minister-president Geert Bourgeois: “De Vlaamse regering komt met deze beslissing tegemoet aan de noden en bezorgdheden van de stakeholders en zet de krijtlijnen uit voor een vernieuwde en geoptimaliseerde werking van het Vlaamse Bouwmeesterschap. Hiervoor is er een hoofdrol weggelegd voor een onafhankelijke Bouwmeester, maar met een verschuiving naar een meer begeleidende en inspirerende rol ter ondersteuning van de publieke bouwheren”. 

Meer informatie Benjamin Muylaert - Woordvoerder

benjamin.muylaert@vlaanderen.be